Kalorifer Tesisatı

Isıtma sistemleri ısı enerjisini üreten cihaz ile ısıyı ortama aktaracak olan cihaza veya eşanjöre ileten sisteme denir. Taşıyıcı akışkan olarak su veya hava kullanılabilir. Kullanılacak akışkana göre farklı sistemler veya malzemeler kullanılmaktadır. Günümüzde bireysel kullanımlarda ısı taşıyıcı akışkan olarak genellikle su kullanılmaktadır. Bu sistemler çoğunlukla kapalı devre sistemlerdir. Kapalı devre sistemler müdahale olmadıkça sistemden kütle ekşitmeyen sistemlerdir.


WhatsApp üzerinden mesajlaşarak sorularınızı, hizmet ve ürünler hakkında destek alabilirsiniz!


Bireysel kullanımlarda genellikle plastik tesisat, mobil sistem veya yerden ısıtma kullanılabilir. Her sistemin kendi içinde avantaj ve dezavantajları bulunur. Doğru sistemi seçmek için uygulanacak mahale ve kullanılacak cihazların özellikleri bilinmesi gerekmektedir.

 

Plastik Tesisat

Plastik tesisat şapaltı veya şapüstü olarak uygulanabilmektedir. Kullanılan malzemeler teknoloji ile beraber gelişmiştir. Günümüzde cihazdan çıkan enerjiyi radyatörlere ısı kaybı olmadan taşımak için plastik kompozit boruların kullanımı verim açısından çok önemlidir. Sistem kapalı devre olduğu için sabit miktarda su ısıtma cihazına girer ve çıkar. Sürkilasyonun rahat olması direnç noktalarının az olması verimi yükselten etmenlerdendir. Ayrıca kayıp noktaları mesafe pompa gücü gibi parametreler göz önüne alınarak boru çapı seçilmelidir.


Mobil Sistem

Mobil sistemde Cihaz ile radyatör arasındaki dağıtım paralel bağlantı olarak sağlanmaktadır. Cihazda ısıtılan su radyatörlerden önce kollektöre iletilir ve dağıtım buradan yapılır. Daha homojen ısı yayılımı elde edilebilir. Isıtma grubunun sonradan kurulacağı mahallerde ve evlerde yapımı plastik tesisata göre daha zordur.

 

 

Yerden Isıtma

Bu sistemde eşanjöre (radyatöre) gerek duyulmaz. Yapımı için inşaat halindeki veya tadilata girecek yerler daha uygundur. Isıtma cihazı Kollektör vasıtası ile özel üretim borulara suyu iletir. Bu özel iletim borular mahale şapaltına serilir. Burada dikkat edilmesi gerekenler şap kalınlığı borulama sıklığı ısı homojenliği elde etmek için borulamanın içten dışa doğru sıklaşması gibi konulardır. Çalışma prensibi diğerlerine göre daha farklı olduğu için mühendislik hesabının iyi yapılması ve doğru cihazların seçilmesi gerekmektedir.